Faydalarını duyduğunuzda asla mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz köy sumağı, aslında bir baharattan fazlasıdır. Çalı benzeri kırmızı çiçeklere sahip özel bir bitkinin adı olan sumağın köylüler tarafından görür görmez anlaşılan ilgi çekici bir görüntüsü vardır.
Sumağın her bitkisi aynı lezzeti ve aynı faydaları vermez ve köylülerin doğal tarım teknikleriyle, tecrübeli yetiştiricilerin bilgisiyle elde edilmesi gerekir. Market reyonlarında gördüğünüz sumakların kesinlikle köy sumağıyla kıyaslanmaması gerekir.
İncelikle seçilen sumağın, organik fidelerinden toplanıp özel koşullarda kurutulması ve sofra tuzuyla harmanlanarak kullanım ömrünün doğal yoldan uzatılması gerekir.
Kurutulan doğal sumak tanecikleri ekşi aromasıyla içine girdiği tüm tarifleri bir anda değiştirmek için sofralara gelir.
Köy Sumağı Faydaları Nelerdir?
Doğal olanını tükettiğiniz takdirde sumağın tam bir antioksidan kaynağı olduğunu bilmelisiniz. Hazımsızlık ve sindirim problemleri, sumağın olduğu tarifleri tüketenler
için sorun olmaktan çıkar. Sumağın düzenli tüketimi, gaz, kramp, ishal ve kabızlık gibi şikayetleri oluşmadan önler.
Kan şekerini dengelediği için sumağın özellikle diyabet hastalarına tavsiye edildiğini bilmenizde fayda var. Antioksidan içeriği sayesinde vücutta biriken toksik etkili maddeleri uzaklaştırır ve uzun dönemde bağışıklığı oldukça güçlendirir.
Metabolizmayı hızlandıran ve hormonları dengeleyen bu baharat, özellikle kadınlar için tavsiye edilir.
Sumak Nerelerde Kullanılır?
Sumağı soğan ve maydanozla pratik bir salata hazırlamak için, gavurdağı salatası gibi yöresel tarifler için ve dolma, köfte gibi farklı yemeklerin içerisinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıra dışı bir lezzeti olan sumak ile, yalnızca yoğurtla karıştırarak veya üzerine limon sıkarak bile oldukça pratik mezeler hazırlayabilirsiniz.