Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !
Gün Kurusu KayısıGün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !

Gün Kurusu Kayısı 1 Kg | Malatya Kayısısı | Kendi Mahsülümüz !

4,40
İndirim Oranı : %9 İndirim
Fiyat : ₺54,90(KDV Dahil)
İndirimli : ₺49,90(KDV Dahil)

Malatya da bulunan bahçemizde organik tarım metodları kullanarak yetiştirdiğimiz yeni mahsül doğal gün kurusu kayısılarımızı uygun fiyatlara sizlerle buluşturuyoruz. Aynı gün kargoluyor, ÜRÜNÜMÜZE GÜVENİYOR BEĞANMAZSENİZ KOŞULSUZ ŞARTSIZ İADE ALIYORUZ !

Kayısının başkenti, yöresel lezzetlerin merkezi Malatya'dan selamlar. Malatya'mızın meşhur tadlarından biri olan, kendi bahçemizde güneşte kurutarak hazırladığımız gün kurusu kayısısları yılların verdiği tecrübe ile sofralarınıza kadar en taze şekilde ulaştırıyoruz. Ürünlerimizi tamamen doğal ortamda yetiştirip herhabgi şekilde kükürt ilaçlaması yapmıyoruz. Sağlıkla tüketebilirsiniz...


Güneş kurusu kayısı
yüksek oranda lif içeren bir meyvedir.  En faydalı meyve sıralamasında üst sıralarda yer aldığı için çok eski dönemlerden beri kayısının daha uzun süre muhafaza edilmesi için çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Üreticiler kayısıyı en doğal yöntemi ile kurutmak için pek çok yöntem denemiştir. Bizim Yöre olarak; Gün kurusu kayısıyı kuruturken doğal kurutma yöntemi olan ve besin değerini zenginleştirrek koruyan günaşi tercih ediyoruz.

Gün Kurusu Kayısıyı Nasıl Yapıyoruz ?

Malatya da yetişen kayısı ağaçlarının çeşidi 12 adet civarındadır. Ve 12 kayısı ağacı çeşidinden çıkan 12 faklı kayısının da lezzet ve aromasıda birbirinden farklıdır. Gün kurusu kayısının lezzetli olabilmesi için Çöloğlu, Alyanak, Kabaaşı, Çataloğlu, Hacıhalil cinsi kayısı ağaçlarından yapılması gerekmektedir. Bizim Yöre çiftliğinde buluan kayısı çeşidi "hacıhalil" ismindeki olup gün kuru yapıldığında aromasının mükemmelliği ile ünlüdür....

BİZİM YÖRE olarak biz;

  • Doğal gün kurusu kayısı tam mevsiminde topluyoruz. Haziran ayının sonlarına doğru olgunlaşan kayısılarımızı Temmuz ayının ortasında dalından toplanarak hasad edilmesi ile başlıyoruz.
  • Olgunlaşan kayısılar dalından koparılması ile başlıyoruz. Toplanan kayısılar doğal ortamında bahçenin hemen kena oluşturduğumuz kurutma alanına götürerek güneş ile direk temas edecek şekilde seriyoruz. Bu doğal yöntem sayesinde içerisinde bulunan besin değerlerinden hiçbirisini kaybetmez.  Serilen kayısıları  2 günde ara ile alt üst edilerek her tarafının aynı oranda kurutmaya özen gösteriyoruz.
  • Serilen kayısılıların sarı renkten siyah renge doğru renk değişimini takip ediyor kahverengileştiği günün akşamına toplayarak kasalara koyuyoruz.
  • Toplanan kayısıların çekirdeklerini tek tek çıkarıyoruz.( Bu çekirdek çıkarma işlemine (PATİK YAPMA) denilmektedir. )
  • Çekirdeği çıkarılan ve rengi kahverengi olan kayısıları tekrar güneşe sererek renginin siyahlaşmasına kadar kurutmaya devam ediyoruz. Bu işlem toplam 4-7 gün civarında sürmektedir.
  • Kurutma işlemi bittikten sonra rengi siyah olan gün kurusu kayısıları sergi alanından toplayıp uygun nem ortamı sağlayarak;  koku ve güneş almayan depolarda muhafaza ediyoruz. Böylece sadece yazın belli bir döneminde tüketilebilecek hem lezzetli hem de sağlıklı bu besini kışın bile tüketebilmek mümkün.  En iyi gün kurusu kayısı Malatya’dan temin edilir. Kayısı kenti olarak adlandırılan Malatya kayısıdan geçimini sağlayan pek çok kişi için ekmek kapısıdır, bu nedenle kayısı üretmek ek iş gibi yapılmaz. Her aşaması özel bir iş gücü ve bilgi ister. Bu yüzden en iyi gün kurusu kayısı Malatya’da üretilir.


Gün Kurusu Kayısı Faydaları Nelerdir ? Neye İyi Gelir ?

  • Gün kurusu gebelikte, hastalıkta tüketildiği kadar günlük hayata da girmiş özel bir meyve kurusudur. Tamamen doğal olması nedeniyle çocuklara hatta ek gıdaya başlamış bebeklere bile güvenle yedirilebilir. Hatta gün kurusu kayısı diyet listelerinin ve sağlıklı beslenme uzmanlarının listelerinde yer alan daimi ürünlerin başında gelir. Bağırsak dostudur. Bağırsakların da ikinci beynimiz olduğunu düşündüğümüzde kayısı tüketmeye verilen önemin abartılmadığını görmek mümkündür.
  • Kuru kayısı ishal gibi pek çok bağırsak rahatsızlığını düzenler.
  • Kayısı kompostosu sütü artırdığı için lohusalık zamanlarında hem bebek hem de anne için mükemmel bir tercihtir. Kan şekerini aniden yükseltmediği için özellikle hamilelik ve lohusalık, hastalık dönemlerinde besleyici ve güvenli bir gıdadır.
  • Kuru kayısı püresi bebeklerdeki kabızlık ve gaz problemlerine de iyi gelir.
  • Masum bir gıda olduğu için çok geniş bir tüketici kitlesine sahiptir. İçerisinde yer alan potasyum sayesinde kalp ritmini düzenler, kalp kaslarını besler.
  • Toklu hissi verdiği için zayıflamaya yardımcıdır. Hatta geniş kapsamlı yapılan deneylerde karaciğerde yenilemeye sebebiyet verdiği de anlaşılan fayda oranı en geniş besinler arasında yer alır. 

Gün Kurusu Kayısı mı Sarı Kayısı mı ? Arasındaki Farklar Neler ?

 

Sarı kayısı gün kurusuna oranla daha uzun süre saklanabilir. Her doğal gıdada olduğu gibi gün kurusu uygun şartlarda muhafaza edildiğinde uzun süre saklansa da belli bir süre sonunda kurtlanabilir. Sarı kayısı kurutma yöntemlerinde kükürt denilen kimyasal madde (kükürtdioksit) kullanıldığı için gün kurusuna oranla daha uzun süre saklanır. Ayrıca gün kurusu kayısı doğal yöntemler ile kurutulur ve içinin yumuşak olması için kuruma oranı sürekli kontrol altında tutulur. Bu nedenle hem yumuşak kıvamlıdır hem de besin değerinden herhangi bir kayıp vermeden sofralarınızda yer alabilir.